OECD:s exportkreditavtal ska reformeras
De länder som deltar i OECD:s arrangemang för exportkrediter nådde efter flera års förhandlingar samförstånd om att modernisera avtalet om offentligt understödda exportkrediter i Paris i mars.
Exportkreditavtalet reglerar sådana kreditarrangemang för kapitalvaruexport som överstiger en viss storlek och löptid. Syftet med avtalet är att främja sund affärspraxis och undvika osund konkurrenspraxis inom exportkreditbranschen genom att säkerställa lika konkurrensförutsättningar för exportföretagen.
”Reformen är den största förändringen i historien i fråga om förhandlingar om exportkreditavtal sedan avtalet trädde i kraft 1978”, säger Pekka Karkovirta, chef för Finnveras internationella relationer. Han har varit ordförande för förhandlingarna om OECD:s exportkreditavtal sedan 2012.
Det reformerade avtalet skapar ytterligare incitament för grön affärsverksamhet
Det reformerade avtalet utvidgar i synnerhet tillämpningsområdet för klimatvänliga projekt genom att möjliggöra längre återbetalningsvillkor. Detta skapar ytterligare incitament för ett bredare spektrum av klimatvänliga och gröna transaktioner även för finländska exportföretag.
Reformen träder i kraft senare i år när de deltagande länderna har slutfört sina formella beslutsprocesser på nationell nivå och godkänt den nya avtalstexten. De länder som deltar i arrangemanget för exportkrediter är EU-länderna, Australien, Kanada, Japan, Korea, Nya Zeeland, Norge, Schweiz, Turkiet, Storbritannien och USA.
Finnvera är Finlands officiella exportgarantianstalt.
Ytterligare information:
Inkalotta Nuotio-Osazee, regeringsråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7051
Pekka Karkovirta, chef för internationella relationer, Finnvera, tfn 029 460 2768